Wat is de beste behandeling bij arm- en handproblemen na een CVA?

Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. De aanpak verschilt immers behoorlijk van instelling tot instelling. Daarentegen kennen we de voordelen van een eenduidige werkwijze. Een eenduidige manier van werken faciliteert niet alleen een efficiënte begeleiding van de client, maar het leidt ook sneller tot het optimaliseren van behandelingen. Bovendien verbetert het de communicatie met de client en over de client tussen diverse disciplines en instanties.

De volgende factoren kunnen het (her-)organiseren van arm-hand training binnen de eigen instelling belemmeren:

  • De heterogeniteit van arm-hand problematiek.
  • De snelle ontwikkeling van neurologische kennis en daarmee de ontwikkeling van inzicht in principes van herstel en behandeling.
  • De snelle ontwikkelingen van technieken die in de behandeling ingezet kunnen worden, waaronder hightech handortheses, elektrostimulatie, robotica en serious gaming.
  • De toenemende behoefte om cliëntgericht en tegelijkertijd eenduidig te werken.

 

Behandelconcept CARAS voor arm-hand revalidatie na CVA

CARAS (Concise Arm and hand Rehabilitation Approach in Stroke) is een ontwikkeld behandelconcept voor revalidatie van arm en hand na een CVA. De evidence based én praktische benadering houdt rekening met de eerdergenoemde factoren en stelt fysiotherapeuten en ergotherapeuten in staat hun behandeling verder te optimaliseren. Dr. Han Franck, eigenaar van Franck Handskills, ergotherapeut-onderzoeker en de ontwikkelaar van dit behandelconcept, geeft regelmatig CARAS-trainingen en lezingen.

 

Arm-hand training met CARAS

Maak direct een afspraak

Ontdek of CARAS bij jouw praktijk of instelling past

Lees de artikelen en publicaties om een beeld te krijgen.

Artikelen en publicaties